dinsdag 29 november 2011


Eschers bekende vroege werken waren voornamelijk houtsneden. Deze manier wordt tegenwoordig zelden gebruikt. Houtsneden maken is een tijdrovende bezigheid. Het  bestaat eruit om in een massief blok hout de gewenste tekening te graveren. Door de gegraveerde zijde achteraf in inkt onder te dompelen kan het blok als een soort stempel gebruikt worden. Deze techniek is in vergelijking met tekenen of schilderen relatief moeilijk. Des te indrukkwekender waren Eschers werken dan ook.
Zelf was Escher niet tevreden met zijn creaties. Hij deed zijn werk af als simpele oefenstukken en stelde dat ze absoluut geen waarde hadden.

Één van zijn bekendste werken uit deze tijd is het werk "dolfijnen". Hij trachte hier een school dolfijnen voor te stellen terwijl ze golven breken tijdens één van hun lange reizen.



 Een ander bekend werk uit deze tijd is zijn voorstelling van de toren van babel. Als we zijn voorstelling vergelijken met een die van een ander groot kunstenaar bijvoorbeeld Pieter Bruegel dan merken we grote verschillen. 
Een van de eerste dingen dat opvalt is het verschil in perspectief. Waar het bij zijn voorgangers gebruikelijk was om de toren van op grondniveau te tonen koos Escher er voor om de toren van uit vogelvlucht te tonen. Dit deed hij om de top van te toren duidelijk te tonen. Door dit perspectief zie je duidelijk dat er van samenwerken op de top geen sprake is.
Het andere grote verschil tussen de 2 werken is het verschil in vormgeving. In Eschers voorstelling zie je op enige uitzonderingen na enkel goniometrische vormen. Dit is in schril contrast met het werk van Bruegel waar je het gebruik van perfecte goniometrische vormen bijna niet terug vindt. 





Als laatste wil ik jullie nog meegeven dat Escher dit heeft kunnen creëren lang voor hij de kaap van 30jaar bereikte.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten