zondag 4 december 2011

In tegenstelling tot veel andere kunstenaars zijn Eschers werken niet overladen met symboliek. Vaak hebben zijn werken geen onderliggende betekenis. Dit was echter niet voor iedereen duidelijk. Een van de meest ludieke voorbeelden komen we tegen bij het werk reptielen. Dit werk dat ook werd gemaakt op basis van lithografie en heeft al voor veel verwarring gezorgd.

In dit werk zie je salamanders rijzen uit een tekening die een wandeling maken waarna ze terug keren naar de tekening. De tekening op zich is een soort van puzzel van allemaal salamanders. Tijdens de wandeling zien we dat ze wandelen over een dodecaëder. 
Vele mensen dachten in deze lithografie een verborgen betekenis te zien. Zo heeft Escher ooit een telefoontje gekregen van een vrouw die vond dat het een treffende voorstelling was van de reïncarnatie.
Een ander verhaal dat de ronde deed was dat het boekje dat in de onderste linkerhoek ligt het boek van Job was. Dit is een boek uit het oude testament. Echter was dit niet het boek van job maar sigarettenblaadjes van het merk JOB.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten